Hoppa över navigering
  •   1

    Upprop

  • Digital signering, förslag 2024-03-12, kl 17.

  •   3

    Presentation av närvarande ledamöter och ersättare i valnämnden

    • Överenskommelse om tillfällig avvikelse ifrån Allmänna bestämmelser avseende förläggning av arbetstid i samband med valet till Europaparlamentet (handling)
       
    • Lokal förtidsröstning 22/5-8/6 
       
    • Rapportering av preliminärt valresultat på valkvällen (efter rösträkning i vallokal)
       
    • Valdistrikt 2024 

      Valdistrikten i Sverige brukar bestå av mellan 1 000 och 2 000 personer. Det finns ingen absolut övre eller undre gräns för storleken på ett valdistrikt och länsstyrelsen beslutar om indelningen i valdistrikt på förslag av kommunfullmäktige. I Bollebygds kommun finns ca 7300 röstberättigade till sommarens val, fördelat på fem valdistrikt, där Bollebygd Väst är det största distriktet med drygt 1 900 röstberättigade. Enligt rekommendationen bör varje valdistrikt ha mellan 1 000-2 000 röstberättigade, och det följer Bollebygds kommun. Så här ser fördelningen i valdistrikten ut enligt senaste prognos från Valmyndigheten:

    • Bollebygd Olsfors 1157
    • Bollebygd Bollebygd Väst 1901
    • Bollebygd Bollebygd Syd 1870
    • Bollebygd Bollebygd Öst 1 460
    • Bollebygd Töllsjö 934
  •   5

    Valnämndens budget 2024 - information

  • Under valåret 2024 ska valnämnden besluta om sammanträdesdagar för året. Kommunstyrelseförvaltningen föreslår att valnämnden ska ha sammanträden följande
    datum: 29 februari och 25 april, starttid kl 18, samt 12 juni starttid kl 10.

  • Kommunstyrelseförvaltningen är också valnämndens kansli och ansvarar därför för det praktiska arbetet att planera, förbereda och genomföra val i Bollebygds kommun. Val till Europaparlamentet kommer i Sverige att genomföras 2024-06-09. Valnämnden ansvarar för att valet genomförs på ett effektivt och rättssäkert sätt, och till sin hjälp ska man utse en valansvarig och valadministratörer.

  • Varje valdistrikt har sin egen vallokal. Samtliga vallokaler ska ha öppet mellan klockan 08-21 på valdagen 9 juni 2024. Följande vallokaler har använts vid senaste valet 2022, och föreslås även till detta val:

    Bollebygd Väst Bollebygdsskolan (Aulan, nya delen av skolan)
    Bollebygd Syd Bollebygdsskolan (matsalen)
    Bollebygd Öst Bollebygdsskolan (biblioteket)
    Olsfors (Söråns förskola)
    Töllsjö (Töllsjöskolan idrottshallen)
     

     

  • Enligt vallagen 3 kap. 4 § ska det finnas minst fyra röstmottagare, varav en ordförande och en ersättare  för ordföranden, för varje distrikt. Vid röstmottagningen ska minst tre av röstmottagarna vara närvarande i vallokalen. En av dessa ska vara ordföranden eller ordförandens ersättare. Enligt vallagen 3 kap. 6 § ska det på varje röstmottagningsställe finnas så många röstmottagare som behövs för att röstmottagningen ska kunna genomföras. Vid röstmottagning i en röstningslokal ska minst två röstmottagare vara närvarande. Nytt i vallagen från 2022-02-01, 3 kap. 5 §: Som röstmottagare får endast den förordnas som har fått sådan utbildning som behövs för uppdraget. Vid utbildningen ska det utbildningsmaterial som tillhandahålls av den centrala valmyndigheten användas. Valnämnden får dock ersätta delar av materialet eller komplettera detta om det behövs med hänsyn till lokala förhållanden.
     

     

  • Valnämnden ska besluta om timarvode till röstmottagare i röstningslokal. Vid valet senaste valet 2022 var ersättningen 200 kr/per timme exklusive semesterersättning. Ersättningen föreslås ligga kvar på samma nivå för EP-valet 2024. 

  • För senaste valet 2022 beslutades om följande engångsarvoden till röstmottagare:

    Ordförande - 4 500 kronor
    Vice ordförande - 4 000 kronor
    Ledamöter - 3 300 kronor
     

    För uppdrag som röstmottagare i vallokal på valdag utgår inte ersättning för resor och traktamente, så som exempelvis resor till och från bostad. Ersättning för deltagande i utbildning utöver engångsarvodet utgår inte.
     

    För 40 röstmottagare (8 st/valdistrikt) i 5 valdistrikt skulle kostnaden landa på 141 500 kr. 
    Ersättning utgår som engångsarvode på 500 kr för reserver som deltar i utbildning samt står till förfogande under två timmar under valdagen, om de inte kallas in som röstmottagare. Vid inkallelse utgår enbart engångsarvode för röstmottagare i vallokal på valdag enligt ovan.
     

    Ersättningen föreslås ligga kvar på samma nivå för EP-valet 2024. 

  • Under EP-valet skickas bland annat förtidsröster mellan Bollebygds kommun och andra kommuner via PostNord. Dessa försändelser måste kvitteras av ett ombud som har fullmakt att göra försändelserna. Bollebygds kommun ska skicka in en fullmakt som ger ombuden rätt att kvittera försändelser till och från PostNord. Vilka personer som ska få vara ombud beslutas av valnämnden.

  • Enligt kommunallagens 6 kap § 39 får en nämnd uppdra åt ordföranden, eller en annan ledamot som nämnden har utsett, att besluta på nämndens vägnar i ärenden som är så brådskande att nämndens avgörande inte kan avvaktas. Valnämnden föreslås i och med det ge ordföranden delegeringsrätt att fatta beslut vid brådskande ärenden, dock inte i ärenden som kan anses vara löpande verksamhet.

Det finns inga sammanträden att visa än

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.