Upprop
Anmälan om jäv
Föreslagen tid för justering: fredag 7 februari klockan 10:00.
Föreslås att justera: Daniel Persson.
Skogsskiftet Getabrohult
Presentation ny medarbetare Fastighet
Fastighet informerar
Projektlista
Initiativärende (SD) kring att ta fram rutiner för att stärka politikens delaktighet i beslutsprocessen
Dricksvattenhantering Hultafors och Olsfors
Bilagor
Ledamöter informerar
Förvaltningen informerar
Markus Lilleberg enhetschef park/avfall och Andreas Andersson samordnare på park berättar om skogsskiftet på kommunens fastighet.
Getabrohult 1:2.
Nästa steg är ett möte mellan Bollebygds kommun, Södra Skogsägarna och Birdlife Sverige på plats ute på kommunens skogsfastighet Getabrohult 1:2 för att se och diskutera ett nästa steg framåt i hur vi ska gå vidare med avverkningarna
Lena Johansson presenterar sig och sin nya roll som samordnare på fastighet.
Fastighetschef Daniel Grönbek berättar om fastighetsenhetens verksamhetsområden.
Fastighetsenheten i Bollebygds kommun ansvarar för förvaltning av kommunens fastigheter och fordon.
Fastighet reinvesteringar
Pågående
Genomfört
VA/Gata reinvesteringar
Investeringar
Park/avfall reinvesteringar
Initiativärende (SD) kring att ta fram rutiner för att stärka politikens delaktighet i beslutsprocessen
I initiativärendet lyfts exemplet om stigen som anlagts vid Erikstorpsbäcken som ett exempel där politiken inte känt sig informerade och delaktiga i beslutet. Även om det nämnda ärendet ärvts från samhällsbyggnadsnämnden har teknik- och serviceförvaltningen gjort flertalet insatser för att säkerställa att nämndens ledamöter är informerade om förvaltningens pågående arbeten.
Exempelvis skall förvaltningen återkommande, på nämndssammanträden, presentera de pågående och planerade projekt som skall genomföras inom ramen för ”reinvesteringar”. Utöver detta har förvaltningen som avsikt att kontinuerligt hålla nämndens ledamöter uppdaterade inom:
Utöver detta kommer förvaltningen även hålla ärendegenomgångsmöten inför varje nämndssammanträde, där ärenden gås igenom för att säkerställa solida handlingar till varje ärende.
Bilagor
Ann-Kristin Sjörén Stendahl föreslår i medborgarförslag inkommet 2024-09-25 att Bollebygds kommun ger tillgång att äta lunch i kommunens skolmatsalar för pensionärer/seniorer. Förslagsställaren menar att detta innebär att bidra till möten mellan generationerna samt att minska ensamheten bland äldre.
Teknik- och serviceförvaltningen anser att förslaget i grunden är positivt men utifrån en samlad bedömning tillsammans med rektorer i Utbildningsförvaltningen så görs bedömningen att det inte kan genomföras. Skolmatsalarna är en arbetsplats och inte en allmän plats. Vidare finns ett behov av fler anpassade måltider för elever, vilket inte endast innefattar anpassad kost utan även en bekant och trygg miljö att inta sin måltid i.
Teknik- och serviceförvaltningen hänvisar till Restaurang Bollegården som är öppen och tillgänglig alla dagar under året för att minska ensamheten bland äldre.
Bilagor
Kent Klar föreslår i medborgarförslag daterat 2024-10-16 att kommunen uppvaktar Trafikverket om problemet eftersom de förfogar över bron och vägen. Bakgrunden är att bron över RV40 är farlig för oskyddade trafikanter. Kommunfullmäktige har sedan skickat ärendet (KS2024/278) för hantering i teknik- och servicenämnden.
Bilagor
I verksamhetsplanen för 2025 är målen som tilldelats nämnden från kommunens budgetdokument specificerade, med ”verksamhetsmål” (understödjande) samt aktiviteter. Likaså finns de utredningsuppdrag som tilldelats nämnden med. Verksamhetsplanen utgör inriktningen för nämndens verksamhet för hela året, och stora delar av verksamhetsplanen återrapporteras i delårs- och helårsrapporten.
Teknik- och servicenämndens ram för 2025 är 25,8 mnkr. Alla enheter bedöms vara i strukturell balans efter kommunfullmäktiges beslut att höja VA-taxan med 23,5%. Nämnden har ett totalt beslutat investeringsutrymme om 53,8 mnkr. varav reinvesteringar avser 24,5 mnkr.
Bilagor
Ärendet avser byggnationen av lokalgatan Olofs väg och dess koppling till gångvägen vid Tyfta hages väg, vilket är del av en exploatering enligt detaljplanen. Ursprungligen planerades en gångbana mellan Olofs väg och Tyfta hages väg, men projektet har försenats på grund av ett överklagande. Byggandet av Olofs väg och gångbanan var tänkt att ske samtidigt.
Tidigare beslut
Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs Tingsrätt har beslutat att upphäva Jävsnämnden i Bollebygds kommuns beslut om mark- och bygglov för en gångbana mellan Tyfta Hages väg och Olofs väg. Domen anger att åtgärden strider mot detaljplanens bestämmelser, som föreskriver att området ska bevaras som äng med naturkaraktär. Domstolen bedömer att en asfalterad gångbana inte är förenlig med planens krav på att området ska hållas öppet och ängskaraktären bevaras. Ärendet återförvisas till nämnden för fortsatt handläggning i enlighet med domskälen.
Den ekonomiska bedömningen är att en icke asfalterad väg innebär väsentligt högre underhållskostnader, vilka förvaltningen inte anser rimliga i relation till vinsten en grusad gångväg hade inneburit för allmänheten.
Bilagor
I kommunstyrelsens verksamhetsplan och budget för 2023 gavs kommunstyrelseförvaltningen i uppdrag att ”ta fram en plan för social hållbarhet. I arbetet ska en del vara att fortsätta samordna och ta fram strategier för att utveckla integrationsarbetet”. Syftet med programmet för social hållbarhet är att skapa en gemensam förståelse för begreppet social hållbarhet och ge en helhetsbild av lokala förutsättningar och utmaningar. Syftet med programmet är även att utgöra ett komplement till kommunens hållbarhetspolicy.
Efter omvärldsbevakning och dialog med förvaltningarna har arbetsgruppen ringat in fyra utvecklingsområden för Bollebygds kommun att arbeta vidare med för att utveckla kommunens sociala hållbarhet; [Barn och ungas uppväxtvillkor / Arbete och sysselsättning / Boende och närmiljö / Inflytande och delaktighet]. Facknämnderna tar fram minst ett mål i sina verksamhetsplaner som kopplar till ett eller flera prioriterade områden i programmet. Uppföljning av facknämndernas mål sker i nämndernas hel- och delårsrapporter och i kommunens hel- och delårsredovisning.
Kommunstyrelsen har beslutat att skicka ut programmet på remiss till facknämnderna, remissvar önskas senast 2025-03-31.
Teknik- och serviceförvaltningen ser positivt på utskick av remiss av program för social hållbarhet då syftet är att skapa en gemensam förståelse för begreppet social hållbarhet och ge en helhetsbild av lokala förutsättningar och utmaningar. Syftet med programmet är även att utgöra ett komplement till kommunens hållbarhetspolicy. Programmet för social hållbarhet syftar också till att belysa prioriterade områden för Bollebygds kommuns fortsatta arbete med social hållbarhet.
Utformningen av dokumentet kan delvis ses som ett uppradande av olika referenser som kommer löpande efter varandra och mervärdet av sammanställandet är begränsat. Efter de externa referenserna kommer den viktigaste delen för kommunen dvs Bollebygds egna styrande dokument såsom Vision och hållbarhetspolicy och nulägesanalysen. I nulägesanalysen beskrivs de utmaningar som finns i Bollebygds kommun kopplat till social hållbarhet. Några saker som nämnden bidrar inom är:
Slutligen, när en källförteckning upprättas bör den vara komplett även om källan återges i sin helhet. Det vore också värdefullt om programmet inte bara utgör ett komplement till kommunens hållbarhetspolicy utan även arbetas in mer i de styrande dokumenten där så är lämpligt.
Bilagor
Förvaltningschef Ulf Krüger redogör för hantering av dricksvatten i Hultafors och Olsfors när en olåst lucka hittades på av kommunens vattenreservoarer den 17 december 2024.
Teknik- och servicenämnden har överlämnat sin beslutanderätt till förtroendevalda och tjänstemän i kommunen enligt teknik- och servicenämndens antagna delegationsordning den 27 november 2024 § 96. Dessa beslut ska redovisas till teknik- och servicenämnden. Redovisningen innebär inte att teknik- och servicenämnden ska ompröva eller fastställa delegationsbesluten. Däremot kan teknik- och servicenämnden återkalla lämnad delegering. Delegeringslistor och beslut finns tillgängliga på teknik- och serviceförvaltningen.
Bilagor
Inkomna meddelanden och beslut för kännedom har redovisats för teknik- och servicenämnden.
Bilagor
Anders Grune informerar om att återvinningsstation i Bollebygd var överfulla över jul och nyår. Emma Isfeldt föreslår att felanmälan behöver göras till teknisk kundtjänst för att tömningsfrekvensen ska öka.
Ander Grune uppmärksammar att 100-årsregn behöver ses över för att säkerställa översvämningar på nuvarande Bollebygdskolan.
Förvaltningschef Ulf Krüger redogör vad förvaltningen arbetar med just nu.