Hoppa över navigering
  1.   1

    Upprop

  2.   2

    Fastställande av dagordning

  3. Förslag justerare: Carina Svensson (S), ersättare Robert Hallgren (FR).

    Förslag tid för justering: Digitalt onsdagen den 2 oktober klockan 12.00.

  4.   4

    Besök från UN:s verksamhet

  5.   11

    Ledamöter informerar

  6.   12

    Förvaltningen informerar

  1. Kultur- och fritidschef Robert Hagström och Lisa Haeger, kulturstrateg på Sjuhärads kommunalförbund, informerar nämnden om delregional kulturplan.

  2. 2023 antogs nya riktlinjer för Bollebygd kommuns stöd till föreningar och studieförbund (UN2023/121). Anledningen till att riktlinjerna behöver revideras så kort efter beslutet är på grund av att det har skett vissa förändringar i budgetprocess samt vissa förtydliganden. Justeringar av verksamhetsbidraget kommer ha störst påverkan på föreningarna, men är nödvändig för att klara nuvarande budget.

     

    Justeringarna är markerade med gult i förslaget. Förslaget på reviderade riktlinjer lyftes på utbildningsnämndens möte i maj (UN2024/96). Utbildningsnämnden beslutade att återremittera ärendet till utbildningsförvaltningen för ytterligare beredning. Under punkten ”Verksamhetsbidrag” finns två olika förslag på fördelningsnyckel. I bilaga ”Exempeluträkning på hur de olika förslagen påverkar verksamhetsbidraget till föreningarna” finns exempeluträkningar på hur de olika förslagen påverkar verksamhetsbidraget till föreningarna.

     

     

    Bilagor

  3. Utbildningsnämnden ska fastställa datum för nämndens sammanträden 2025.

     

    Utbildningsförvaltningen föreslår följande datum: 5 februari, 19 mars, 16 april, 21 maj, 11 juni, 24 september, 22 oktober, 19 november samt 10 december. Förvaltningen föreslår att utskottet sammanträder 5 februari och 24 september i anslutning till nämndens sammanträde

  4. Utbildningsnämnden har tagit fram en delårsrapport för perioden januari-augusti 2024.


    Kommunfullmäktiges mål för Utbildningsnämnden strävar efter att placera sina skolor i toppskiktet nationellt, med ett starkt fokus på att förbättra undervisningens kvalitet och främja elevernas trygghet och trivsel. Nyckeltalen visar både framsteg och utmaningar. Andelen elever i årskurs 9 som uppnått kunskapskraven har varierat mellan 72,7% och 77,9% under åren 2021-2024. Likaså har behörigheten till yrkesprogrammen haft en svängning, med en minskning 2022 men en återhämtning 2024 till 87,6%.

     

    Undervisningens kvalitet Insatser inom matematiken har gett tydliga resultat, medan ämnen som engelska och Svenska som andraspråk (SvA) kräver fortsatt fokus. Behovet av en mer differentierad och motiverande undervisning är framträdande, särskilt för elever med hög frånvaro eller psykisk ohälsa. I förskolan används verktyg som TAKK och bildstöd för att stötta barnens språkutveckling och skapa tillgängliga lärmiljöer.

     

    Trygghet och studiero Trygghetsarbetet har förstärkts genom regelbundna enkäter och trygghetsgrupper, vilket lett till förbättringar inom trivsel och hantering av konflikter. Åtgärder som möblering med skärmar och införandet av hemklassrum i årskurs 7-9 har minskat distraktioner och stress. Anpassade grundskolor arbetar strukturerat med stödjande metoder för att skapa trygga miljöer.

     

    Elevhälsa Samarbetet mellan elevhälsa och pedagogisk personal har utvecklats positivt, men skolfrånvaro och behov av ökade resurser för elevhälsan kvarstår som utmaningar. I den anpassade grundskolan hålls regelbundna elevhälsomöten för att säkerställa att anpassningar görs utifrån elevernas individuella behov. Förskolorna arbetar med barnhälsomöten för att identifiera och möta barns behov, vilket stödjer deras utveckling.

     

    Kultur och fritid Samarbetet med Knallebiblioteken har gett Bollebygd tillgång till ett större medieutbud, vilket stärker kommunens kulturutbud. Det har också bidragit till kompetensutveckling och nätverkande för bibliotekspersonalen. Positivt är renoveringen av idrottshallen och ett ökat antal aktiviteter efter pandemin som gynnar föreningslivet i kommunen.

     

    Ekonomi och prognoser Utbildningsnämnden står inför ekonomiska utmaningar, främst på grund av höga personalkostnader och ökade kostnader för köpt verksamhet. Det prognostiserade underskottet för 2024 är betydande, med en särskilt stor påverkan inom grundskolan och gymnasiet. Åtgärder har vidtagits, men förväntas inte fullt ut täcka årets underskott.

     

    Kompetensförsörjning och arbetsmiljö För att möta framtidens krav på kompetensförsörjning fokuserar kommunen på att rekrytera och behålla utbildade och behöriga lärare. En balans mellan krav och resurser är avgörande för en hållbar arbetsmiljö. Kommunen arbetar även aktivt för att förebygga kränkande särbehandling och att erbjuda heltidstjänster som norm för att främja jämställdhet.

     

    Sammanfattningsvis har Bollebygd förskolor och skolor gjort framsteg inom utbildning och elevhälsa, men står inför både ekonomiska och pedagogiska utmaningar för att uppnå sina högt satta mål. Målet är att Bollebygd fortsätter att utveckla sina skolor och förskolor för att tillhöra toppskiktet i landet. Utbildningsnämnden kommer att fokusera på att stärka kvaliteten på undervisningen och vidareutveckla tryggheten i skolorna. Samarbete med hemmen och värdegrundsarbete ses som nyckelfaktorer för framgång. Ytterligare resurser och prioriteringar inom elevhälsa och individanpassad undervisning är avgörande för att möta elevernas olika behov.

     

    Bilagor

  5. Enligt Bollebygds kommuns styrmodell ska i de fall nämndens uppföljning visar på ett negativt resultat vid årets slut förvaltningschef skyndsamt redovisa åtgärder som leder till ett nollresultat vid årets slut.

     

    Prognosen har försämrats kraftigt sedan april. Underskottet kommer av för höga personalkostnader. Ökningen av underskottet kommer av högre lönekostnader än prognos under sommarmånaderna samt en försämrad prognos för lönekostnader under hösten. Verksamheterna hade sparkrav för att få ihop budgeten vilket man inte anpassat sig till och det slog extra mycket mot prognosen under sommaren.

     

    Prognosen för bidragsutbetalningar har ökat till följd av ökat aktivitetsbidrag till föreningarna.

     

    Prognosen för övriga kostnader har också försämrats. Verksamheterna har ökade kostnader för leasade datorer till elever och personal, konsulttjänster på grund av vakanser på elevhälsan samt högre kostnader för skolskjuts på grund av tillkommande elever på köpt verksamhet.

     

    Prognosen för köpt verksamhet har försämrats. Det har tillkommit engångskostnader för köpt plats hos ett friskolegymnasium motsvarande en elev från 2022 och framåt samt en elev 2023 och framåt som inte funnits med i tidigare prognos. Utöver detta har tillkommande elever på anpassad grundskola samt anpassat gymnasium ökat kostnader för köpt verksamhet.

     

    • Verksamheterna har inte lyckats anpassa sin verksamhet utefter förändringskravet och har därför för höga personalkostnader.
    • Kostsamma elever i köpt verksamhet har tillkommit, som inte varit budgeterade för.
    • Minskad volymbudget på gymnasiet inför året, men har fler elever och därigenom köpta platser än förra året.
    • Kostnader för bl.a. leasingsdatorer och konsulttjänster på elevhälsan är högre än budgeterat.

     

    Det prognostiserade underskottet är så pass stort att de anpassningar/åtgärder som kan göras de kvarvarande månaderna under året inte kommer att generera att vi hämtar hem hela årets underskott och nämnden kommer därmed inte ha följt budget för helåret.

     

    Åtgärder

    Åtgärd

    Uppskattad effekt

    Konsekvens

    Vikariestopp

    800´

    ·        Minskat stöd vid sjukdom eller ledighet för lärare och personal, vilket kan leda till sämre kontinuitet och kvalitet i undervisningen.

    ·        Ökad belastning på ordinarie personal, vilket kan påverka barnens lärandemiljö negativt.

    ·        Sämre möjlighet att ge stöd till elever med särskilda behov.

     

    Inköpsstopp

    1200´

    ·        Minskade möjligheter till inköp av material, läromedel och utrustning som är nödvändiga för undervisning och elevernas utveckling.

    ·        Kan påverka kvaliteten på undervisningen och elevernas inlärningsmiljö negativt.

    ·        Särskilt sårbart för skolor med högre andel elever i behov av extra stöd och anpassning.

    Återbesättningsprövning

    ?

    ·        Varje nyanställning prövas noggrant, vilket kan leda till färre nyanställningar.

    ·        Risk för högre arbetsbelastning på befintlig personal om positioner inte återbesätts, vilket påverkar undervisningskvaliteten.

    ·        Minskade möjligheter att rekrytera specialkompetens för elever med särskilda behov.

    Översyn, personalprognos

    ?

    ·        En översyn kan innebära en omfördelning av personalresurser eller omorganisering.

    ·        Möjlig risk för överbelastning på vissa personalgrupper och sämre stöd för elever.

    Uppföljning gymnasiet

    ?

    -

     

     

     

     

    Dessa åtgärder är de som kan ge en direkt effekt på resultatet men även skapar stora utmaningar i verksamheterna.

     

    Under oktober kommer en fördjupad budgetgenomlysning genomföras på alla budgetansvar. Utifrån genomlysningen kommer budgetansvarig chef få i uppdrag att skriva fram en handlingsplan med i första hand insatser för att begränsa 2024 års underskott men även skriva fram hur budget 2025 ska vara i balans.

     

    Ekonomisk uppföljning kommer att genomföras månadsvis september, oktober & november.

     

    Vid nämndens möte i oktober revideras handlingsplanen utifrån redovisning. Strävan från utbildningsnämndens verksamheter är att komma i balans inför 2025.

  6. Utbildningsnämnden har överlämnat sin beslutanderätt till utskott, förtroendevalda och tjänstepersoner i kommunen enligt utbildningsnämndens antagna delegeringsordning, UN2021/256.

    Beslut fattade på delegation ska redovisas till utbildningsnämnden. Redovisningen innebär inte att utbildningsnämnden ska ompröva eller fastställa delegeringsbesluten. Däremot kan utbildningsnämnden återkalla lämnad delegering. Delegeringslistor och beslut finns tillgängliga hos utbildningsförvaltningen.

     

    Kultur- och fritidschef

    UN2023/43, Ansökan om investeringsbidrag 2024, Bollebygds scoutkår, 2024-09-09

    UN2024/193, Bidrag lovaktiviteter 2024, Bollekollens sportklubb, 2024-09-09

    UN2024/216, Ersättnings skötsel av konstgräsplan i Olsfors 2024, Olsfors IF, 2024-09-09

    UN2024/230, Ansökan om lokalt aktivitetsstöd till pensionärsorganisationer 2024, PRO Bollebygd, 2024-09-09

    UN2024/231, Ansökan om lokalt aktivitetsstöd till pensionärsorganisationer 2024, PRO Olsfors/Hultafors, 2024-09-09

    UN2024/232, Ansökan om lokalt aktivitetsstöd till pensionärsorganisationer 2024, SPF, 2024-09-09

    UN2024/233, Ansökan om verksamhetsbidrag 2024, Borås Nämndemannaförening, 2024-09-09

    UN2024/236, Ansökan om lokalt aktivitetsbidrag 2024, Töllsjö IF, 2024-09-09

    UN2024/237, Ansökan om lokalt aktivitetsstöd 2024, Bollebygds vattenskidklubb, 2024-09-09

    UN2024/238, Ansökan om lokalt aktivitetsstöd 2024, Bollekollens sportklubb, 2024-09-09

    UN2024/239, Ansökan om lokalt aktivitetsbidrag 2024, Bollebygds sportklubb, 2024-09-09

    UN2024/240, Ansökan om lokalt aktivitetsbidrag 2024, Bollebygds Kyokushinkai, 2024-09-09

    UN2024/241, Ansökan om verksamhetsbidrag 2024, Bollebygds Kyokushinkai, 2024-09-09

    UN2024/249, Ansökan om lokalt aktivitetsbidrag 2024, Bollebygds Scoutkår, 2024-09-09

    UN2024/251, Ansökan om lokalt aktivitetsbidrag 2024, Bollebygds ridklubb, 2024-09-09

     

    Skolskjutssamordnare

    2024-06-01-2024-09-06, 106 beslut i Optiplan.

     

  7. - Eva Svantesson (M) berättar om att hon besökt Framtidsdagen och att det var en positiv upplevelse.

  8. Utbildningschef Johan Berntsson informerar om:

    - Läget i arbetet med den planerade nya skolbyggnaden i Bollebygd.  

    - Invigning av ny idrottshall: inbjudan kommer att skickas ut till nämndens ledamöter.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.