Hoppa över navigering
  1.   1

    Upprop

  2.   2

    Fastställande av dagordning

  3. Förslag justerare: Kent Persson (S), ersättare Lisette Vermeulen (SD)

    Förslag tid för justering: Digitalt torsdagen den 12 december klockan 19.00

  4.   9

    Ledamöter informerar

  5.   10

    Förvaltningen informerar

  1. Utbildningsnämndens verksamhetsplan för 2025 fokuserar på att skapa en trygg och kvalitativ utbildning genom tydliga mål och strategier inom skola, kultur, fritid och hållbarhet. Med satsningar på kollegialt lärande, elevstöd och hälsofrämjande arbetsmiljöer strävar kommunen efter att förbättra resultat och arbetsglädje. Budgeten prioriterar resursfördelning för att möta förändrade elevvolymer och stärka nyckelområden som gymnasieverksamhet och anpassade skolformer. Genom en systematisk styrkedja och intern kontroll säkerställs att verksamheten bidrar till elevernas utveckling och en hållbar framtid för kommunen.

     

    Bilagor

  2. Resursfördelningsmodellen fördelar medel till kommunala och fristående enheter. Modellen ska dokumenteras, vara tillgänglig för alla och redovisas öppet d v s vara transparant. Ambitionen är att modellen ska utformas så att den är begriplig. Resursfördelningsmodellen ska ge ekonomiska förutsättningar för en likvärdig verksamhet. Större delen av de tillgängliga resurserna ska utgöras av ett grundbelopp. Ett fåtal faktabaserade variabler ska känneteckna modellen. Modellen ska vara tillämpbar på både fristående- och kommunala enheter. Likabehandlingsprincipen betyder att bidrag ska beräknas efter samma grunder till fristående verksamheter som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna verksamheten. Modellen ska kunna förändras utifrån framtida förändrade variabler, politiska prioriteringar mm. Modellen har sin utgång i de styrdokument som styr verksamheterna såsom skollagen (2010:800), grundskoleförordning (2011:185) och allmänna råd.

     

    Bilagor

  3. Riksprislistan ska användas när en elev väljer en fristående gymnasieskola och elevens hemkommun inte erbjuder motsvarande program eller inriktning. Hemkommunen ska då ersätta den fristående skolan enligt riksprislistan som fastställs av Skolverket. I riksprislistan anges ersättningsbelopp per elev och år för olika gymnasieprogram. Beloppen i riksprislistan grundar sig på kommunernas budgeterade bidragsbelopp per elev, program och i fyra fall även inriktning från de kommuner och landsting som anordnar utbildningarna i egen regi. Skolverket meddelar föreskrifter om grundbeloppens storlek senast den 31 januari det kalenderår som föreskrifterna gäller för. Bestämmelserna finns i Skollagen (2010:800) 16 kap samt i Gymnasieförordningen (2010:2039) 13 kap.

     

    I några fall t.ex. för IM (individuella programmet) fastställer Skolverket inget rikspris. Förvaltningen föreslår därför att man de gånger detta uppstår, ersätter enligt Borås Stads gymnasieprislista.

     

    För utbildningar med naturbruksinriktning har Bollebygds kommun ett samverkansavtal med Västra Götalandsregionen som fastslår prislista.

     

  4. Utbildningsnämnden har överlämnat sin beslutanderätt till utskott, förtroendevalda och tjänstepersoner i kommunen enligt utbildningsnämndens antagna delegeringsordning, UN2021/256.

     

    Beslut fattade på delegation ska redovisas till utbildningsnämnden. Redovisningen innebär inte att utbildningsnämnden ska ompröva eller fastställa delegeringsbesluten. Däremot kan utbildningsnämnden återkalla lämnad delegering. Delegeringslistor och beslut finns tillgängliga hos utbildningsförvaltningen.

     

    Kultur- och fritidschef

    2024/268, Lovaktiviteter 2024, Bollebygds ridklubb, 2024-12-02

    2024/307, Aktivitetsbidrag vt 24, SPF, 2024-12-04

     

    Biträdande rektor

    UN 2024/306, 15 ansökningar om IKE i november månad.

     

     

  5. - Ordförande Eva Svantesson (M) informerar om att presidiet har deltagit i revision, med gott resultat.

  6. Utbildningschef Johan Berntsson informerar om:

     

    - inkommet medborgarförslag om busskort för gymnasielever. Ärendet är under handläggning hos förvaltningen och har diarienummer UN2024/320. Ärendet kommer att tas upp på nämndens sammanträde i mars.

     

    - Ny skola i Bollebygd - finns ett första utkast och arbetet går framåt. 

     

    - Den ekonomiska åtgärdsplanen ger ett tufft läge för medarbetarna ute i verksamheterna, men ger synbara resultat, vilket är positivt för kommande år.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.