Upprop
Fastställande av dagordning
Förslag justerare: Lisette Vermeulen (SD), ersättare Kent Persson (S).
Förslag tid för justering: Digitalt onsdagen den 18 juni klockan 12.00.
Redovisning av kränkningsanmälningar till huvudman VT25
Information: arbetet med kränkningsanmälningar i verksamhet
Bollebygds kulturstipendium 2025
Uppföljningsrapport maj 2025, Utbildningsnämnden
Budgetunderlag 2026
Lokalresursplan 2026-2035
Hantering av statsbidrag, Skolverket
Redovisning av delegeringsbeslut
Anmälningar för kännedom
Ledamöter informerar
Förvaltningen informerar
Utbildningsnämnden får en genomgång av förvaltningens rutin för hantering av kränkningsanmälningar, samt en redovisning av kränkningsanmälningar för vårterminen 2025. Sammanställningen gäller grundskola i Bollebygds kommun.
Redovisning av kränkningsanmälningar sker två gånger per år till nämnd för varje läsår - i februari samt juni.
Bakgrund
Enligt Skollagen 10§ gäller följande för skyldighet att anmäla, utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling:
En lärare, förskollärare eller annan personal som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till rektorn. En rektor som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden.
Första stycket första och andra meningarna ska tillämpas på motsvarande sätt om ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier på sätt som avses i diskrimineringslagen (2008:567).
Förslag till beslut
Utbildningsnämnden godkänner Redovisning av kränkningsanmälningar till huvudman för VT -25.
Beslutsgång
Ordföranden frågar om förslag till beslut kan antas och finner att så sker.
Lisa Astbury, rektor för Bollebygdskolan 4-6, presenterar hur man arbetar med trygghet och studiero i verksamheten.
Bollebygds kulturstipendium syftar till att stimulera kommunens kulturella liv och att uppmuntra och stödja kulturellt verksamma personer inom kommunen. Stipendierna är riktade till skilda konstnärliga områden såsom konst, musik, sång litteratur, teater, dans, foto, film, video, konsthantverk samt verksamhet inom kulturmiljö- eller hembygdsvård. Stipendierna fördelas med hänsyn till konstnärlig kvalitet och utvecklingspotential.
För att kunna få ta del av stipendiet måste personen eller personerna ha anknytning till kommunen, antingen vara bosatta eller ha bott i kommunen. Stipendier kan också utdelas till grupper och organisationer verksamma i Bollebygd.
Utbildningsförvaltningen föreslår stipendiater för utbildningsnämnden som fattar beslut i frågan. Utdelning av stipendium sker vid sammanträde i kommunfullmäktige.
Det har varit möjligt att nominera till årets kulturstipendium på kommunens hemsida från mitten av april till 15 maj. Det har också gått ut information till kommunens föreningar. Tyvärr har det inte inkommit några nomineringar eller förslag till kulturstipendiat. Enligt reglementet för kulturstipendiet kan utbildningsnämnden utse stipendiat.
Nämnden nominerar Bollebygds bibliotek till årets kulturstipendium med motiveringen: ”Biblioteken i Bollebygd utgör en stor del av det kulturella utbudet i kommunen. Inte bara med litteratur av god kvalité utan är också mötesplatser för kommunens invånare samt som främjare av kunskap och bildning. Biblioteken är en öppen och tillgänglig verksamhet, dit alla är varmt välkomna oavsett bakgrund, ålder med mera”.
Förslag till beslut
Utbildningsnämnden beslutar att tilldela Bollebygds bibliotek kulturstipendiet 2025.
Beslutsgång
Ordföranden frågar om förslag till beslut kan antas och finner att så sker.
Bilagor
Enligt kommunfullmäktiges beslut per 11 februari 2016 ska en månadsuppföljning redovisas per februari, april och oktober. Denna rapport utgör utbildningsnämndens del i den kommunövergripande rapporten. Rapporten innehåller en ekonomisk sammanställning och årsprognos.
Förslag till beslut
Utbildningsnämnden godkänner uppföljningsrapport per maj 2025.
Beslutsgång
Ordföranden frågar om förslag till beslut kan antas och finner att så sker.
Bilagor
Budgetunderlaget är en del av kommunens styrmodell och syftar till att synliggöra konsekvenser av den preliminärt tilldelade budgetramen för utbildningsverksamheten år 2026. Utbildningsnämndens underlag har tagits fram genom ett brett förankringsarbete mellan politiken, verksamhetsrepresentanter och fackliga parter.
Den preliminära budgetramen för 2026 är 331,8 mkr, vilket är en minskning från föregående år. Minskade elevkullar och krav på effektivisering skapar behov av anpassning inom förskola, grundskola och fritidshem. Samtidigt lyfter verksamheten flera utvecklingsbehov som kan stärka kvaliteten, givet rätt förutsättningar.
Förslag till beslut
Utbildningsnämnden beslutar att anta förvaltningens budgetunderlag för år 2026 och överlämna det till kommunens budgetberedning för fortsatt beredning.
Beslutsgång
Ordföranden frågar om förslag till beslut kan antas och finner att så sker.
Förändringar från föregående LRP
Den tidigare LRP förenklades i sin struktur. I årets plan har man valt att behålla samma struktur för att skapa kontinuitet och igenkänning, vilket underlättar förståelsen för bland annat utbildningsverksamhetens lokalbehov.
En förenklad processkarta för kommunal ny- och ombyggnation har tagits fram, vilket är relevant vid planering av nya skolor eller förskolor.
Strategiskt arbete kopplat till utbildning
Lokalgruppen följer kontinuerligt upp behovet av verksamhetslokaler (inklusive skolor och förskolor) under ledning av lokalstrateg.
Kommunens snabba befolkningsförändringar kan snabbt ändra behovet av utbildningslokaler, vilket kräver flexibla och analysbaserade beslut.
Osäkerhet i byggbranschen och räntekostnader påverkar möjligheten till ny- och ombyggnation inom utbildningssektorn, men ökade anbud i vissa upphandlingar kan skapa möjligheter.
Befolkningsprognos och utbildningsverksamhet
Planeringen för förskole- och skolplatser bör främst utgå från planerad bostadsbyggnation, då förseningar påverkar tillväxten i de åldrar där familjebildning sker.
Överskattad byggtakt tidigare år har lett till att vissa utbildningslokaler riskerat att bli felplanerade i förhållande till faktisk befolkningsökning.
Under perioden 2025–2034 väntas kommunen växa med 471 invånare, vilket innebär ett behov av att noga dimensionera utbildningslokaler för att undvika över- eller underkapacitet.
Roller och ansvar för lokalbehov inom utbildning
Utbildningsnämnden ansvarar för att beskriva och analysera behovet av skol- och förskolelokaler, bland annat med stöd i befolkningsprognoser och statistik.
Lokalgruppen fungerar som en samordnande part och har i uppdrag att samla in och förankra behov från verksamheterna – alltså även från skolor och förskolor.
Internhyror för lokaler gäller även utbildningsverksamhet, vilket innebär att varje enhet betalar för sin lokalanvändning och därmed behöver ta ansvar för kostnadseffektiv användning.
Det är ett uttalat mål att alla verksamheter, inklusive utbildning, ska bidra till att frigöra ytor eller möjliggöra samutnyttjande, särskilt om lokalbehoven förändras.
Lokalresursplanens process – påverkan på utbildning
Varje nämnd, inklusive utbildningsnämnden, beskriver behov av verksamhetslokaler ur ett tioårsperspektiv.
Planen beslutas av kommunstyrelsen, och om skolprojekt prioriteras, tas skarpa kalkyler fram efter beslut om plats och inriktning.
Tidiga utredningskostnader för exempelvis nya skolbyggnader bör belasta driftsbudget snarare än investeringsbudget.
Utbildningsnämndens investeringsprojekt
Vid utgången av 2024 bodde 9 802 invånare i Bollebygds kommun, varav 663 barn i förskoleålder och 1 308 elever i grundskoleålder. Enligt den trendbaserade befolkningsprognosen förväntas antalet barn i förskoleåldern minska med 47 och antalet grundskoleelever minska med cirka 117 under perioden 2025–2034. Byggplaner kan dock påverka underlaget positivt, framför allt för förskolan. Ett minskat elevunderlag innebär utmaningar för utbildningsverksamheten och påverkar lokalplaneringen.
I nuläget finns överkapacitet i vissa enheter, exempelvis i Töllsjö, vilket kräver översyn av hur befintliga ytor kan optimeras eller avvecklas. I Olsfors planeras en helhetslösning för skola, förskola och bibliotek där två byggnader rivs för att ge plats åt mer ändamålsenliga lokaler. En tidigare föreslagen utbyggnad av förskolan i Olsfors behöver omprövas med hänsyn till det minskade barnunderlaget.
I centralorten har beslut tagits om ny högstadieskola för årskurs 7–9. Byggnationen inkluderar viss överkapacitet för framtida behov. När högstadiet flyttar till nya lokaler frigörs nuvarande byggnad, som stegvis byggs om för F–3-verksamhet och moduler kan avecklas.
Vid Södra Fjällastorp pågår planering för en ny förskola som ska ersätta befintliga moduler vid Bollebygdskolan. Det finns även behov av att ersätta två avdelningar på Ekdalens förskola. Planeringen ska möjliggöra framtida anpassningar i takt med demografisk utveckling.
Slutligen pågår också arbete med att utveckla en allaktivitetshall inom Bollebygdskolans område. I detta sammanhang ses även behovet av fullstora idrottshallar i Töllsjö och Olsfors över. Resultatet av dessa utredningar väntas under hösten.
Förslag till beslut
Utbildningsnämnden beslutar godkänna bifogat remissvar och skicka det till Kommunstyrelsen.
Beslutsgång
Ordföranden frågar om förslag till beslut kan antas och finner att så sker.
Bilagor
Skolverket ansvarar för att administrera statsbidrag till skolsektorn. Dessa bidrag är ofta riktade och reglerade i särskilda förordningar. Beroende på villkoren kan vissa bidrag sökas av såväl kommunala som fristående huvudmän.
Förvaltningen har uppmärksammat att det inom vissa bidragsområden råder otydlighet kring hur bidragen ska eller kan användas mot fristående verksamheter. Detta har i vissa fall lett till att fristående huvudmän upplever att de inte har behandlats likvärdigt.
Förvaltningen har hittills följt Skolverkets instruktioner i den mån de är tydliga, men i fall där tolkning krävs har praxis varit att medlen främst riktats mot kommunal verksamhet. För att säkerställa en transparent, rättssäker och förutsägbar hantering föreslås att utbildningsnämnden tydligt anger hur bidrag med tolkningsmöjligheter ska hanteras framöver.
Förslag till beslut
Utbildningsnämnden beslutar att:
Beslutsgång
Ordföranden frågar om förslag till beslut kan antas och finner att så sker.
Då ett okänt tekniskt problem uppstått och gjort att handlingarna i ärendet inte synts för ledamöterna, kommer aktuella delegationsbeslut att redovisas till nämndens kommande sammanträde.
Då ett okänt tekniskt problem uppstått och gjort att handlingarna i ärendet inte synts för ledamöterna, kommer aktuella anmälningar för kännedom att redovisas till nämndens kommande sammanträde.
Ordförande Eva Svantesson (M) tackar å nämndens vägnar förvaltningen för ett gott samarbete under våren och önskar alla en trevlig sommar.
Utbildningschef Johan Berntsson tackar å förvaltningens vägnar för ett gott samarbete och önskar en trevlig sommar.