Hoppa över navigering
  1. Anette Eriksson, Trygghetsvärd och Eva Berg, Trygghetsvärd besöker nämnden och presenterar verksamheten Förebyggande. Vidare presenterar även Andrea Laifa, Undersköterska och Matilda Pettersson, Undersköterska, äldreomsorgens dagverksamhet. 

     

    Ledamöter och ersättare ges tillfälle att ställa frågor. Ordföranden tackar för informationen 

  2. Cecilia Klaesson, Utvecklingsledare, informerar nämnden om taxor och avgifter samt hur socialförvaltningen kan hantera dessa effektivare. 

    Ledamöter och ersättare ges tillfälle att ställa frågor. Ordföranden tackar för informationen 

  3. Riktlinjen vänder sig till personer som på grund av ålder eller funktionsnedsättning har svårt att klara sin dagliga livsföring, behöver hjälp och stöd och inte kan få det tillgodosett på annat sätt.

     

    Riktlinjen syftar till att uppnå rättssäker handläggning och likvärdiga bedömningar. Riktlinjen innefattar även anhörigbidrag, som är ett ekonomiskt stöd över skälig levnadsnivå.

     

    Socialförvaltningen har det senaste året fastställt arbetssätt och rutiner för myndighetsutövningen äldreomsorgen i Socialtjänstprocessen. Socialtjänstprocessen är framtagen utifrån gällande lagar och föreskrifter i syfte att säkerställa en rättssäker myndighetsutövning.

     

    Föreslagna ändringar i korthet

    • Korta ner den del av riktlinjen som beskriver handläggning och dokumentation.
    • Fokusera på vägledning vid bedömning av behov.
    • Förtydliga vad som är utöver skälig levnadsnivå.
    • Ta bort att bedömning utöver riktlinjen fattas av socialt utskott.

     

    Socialnämnden i Bollebygd erbjuder sedan tidigare Närståendestöd enligt 4 kap 2 § socialtjänstlagen, ett bistånd över skälig levnadsnivå. Summan är idag 1200 kronor/månad.

    Föreslagna ändringar i korthet

    ·     

    Att begreppet Närståendestöd ändras till Anhörigbidrag.

    • Att anhörigbidrag kan kombineras med trygghetslarm och enstaka korttidsboende samt avgiftsfri avlösning i hemmet.
    • Att anhörigbidraget fastställs till 3% av prisbasbeloppet, vilket innebär en årlig höjning av bidraget.
    • Att avgiftsfri avlösning enligt 4 kap 2 § socialtjänstlagen höjs från 12 till 16 timmar/månad. Avgiftsfri avlösning i hemmet erbjuds den som är beviljad Anhörigbidrag.

     

    Ekonomi

    För närvarande är 8 personer beviljade bistånd i form av närståendestöd. Kostnaden för närståendestödet uppgår 2024 till 115 200 kronor (1200 kr x 8 brukare x 12 månader).

     

    Förslaget att fastställa summan på bidraget till 3% av prisbasbeloppet (1764 kr/månad år 2025) innebär en kostnad på totalt 169 344 kronor 2025, det vill säga ökad kostnad på 54 144 kronor jämfört med 2024. Beräknad kostnad för 8 närståendestöd blir dock inte den faktiska kostnaden, då några av bistånden troligen kommer avslutas. Det blir således ingen eller marginell kostnadsökning för nämnden. För de personer som har kvar bistånd i form av närståendestöd innebär förslaget en högre ersättning än idag.

     

    Barnkonsekvensanalys

    Barn kan påverkas direkt och indirekt genom att vissa avgiftsbelagda insatser omfattar barnet själv eller mer indirekt genom deras vårdnadshavare. Barn som potentiellt kan påverkas har inte fått uttrycka sina åsikter om avgifterna. Hänsyn till barns bästa tas dock i de enskilda ärendena som hanteras av socialnämnden.

     

     

     

    Bilagor

  4. Cecilia Klaesson, Utvecklingsledare, informerar om planerad egenkontroll 2025.  

     

    Rickard Olsson, Förvaltningschef, meddelar nämnden att en tidigare rutin för egenkontroll upphör, vilket innebär att ingen granskning utförs i november 2024 och att en ny rutin kommer att införas.

     

    Ledamöter och ersättare ges tillfälle att ställa frågor. Ordföranden tackar för informationen.

  5. Rickard Olsson, Förvaltningschef, informerar om att ett beslut från IVO med anledning av tidigare inkommet klagomål. Beslutet avser ett individärende, där socialnämnden haft möjlighet att yttra sig. IVO avslutar ärendet utan ytterligare åtgärd. 

     

    Ledamöter och ersättare ges tillfälle att ställa frågor. Ordföranden tackar för informationen.

  6. Rickard Olsson, Förvaltningschef, informerar

     

    Blomma till ordinarie nämndsekreterare: Karolin Lindh socialnämndens ordinarie nämndsekreterare, fick en dotter söndagen den 29 september 2024. Nämnden har skickat en blomma till Karolin och familjen.

     

    Konkurrensverket: Beslut från Konkurrensverket att avslutat ärendet utan åtgärder.

     

    Inbjudningar

    • Invigning av Kliniskt Träningscenter (KTC) den 14 november kl. 10-15.
    • FOU firar 25 år. Inbjudan kommer till nämnden.

     

    Beläggning inom äldrevården: Fyra lediga platser på somatiken och en ledig plats på demensen. En person har tackat nej till plats på somatiken.

     

    Millenium-projektet: Kommunerna har meddelat att systemet inte är redo för införande i november. Dialog pågår mellan Västkom och VGR för att ta fram en ny tidsplan.

     

    Uppsiktsplikten med KSAU: Förvaltningschef och presidium var kallad på till uppsiktplikt utifrån nämnden prognostiserade underskott i delårsrapporten. Nämnden fick samma dragning som KSAU.

     

    Prognoser: Förvaltningen gör månatliga prognoser. Med planerade och genomförda åtgärder så ligger prognosen på +0,9 miljoner vid årets slut.

  7. Patrik Karlsson (KD) informerar,

     

    Habiliteringsersättning
    Redogörelse för förra årets habiliteringsersättning med anmärkning på att Borås fick återbetalningskrav på 2 miljoner kronor av de totalt 20 miljoner kronor som återkrävdes (av totalt 350 miljoner kronor). Bollebygd sköter sin ersättning väl och utnyttjar extraanslaget som det är tänkt.

     

    Funkisdag (familjedag)
    Daglig verksamhet och förebyggare deltog. Kommunen noterade närvaro av personal från fritidsverksamheten och omsorgspersonal med sina barn. Det var en mycket trevlig dag med lotteri och andra aktiviteter. Detta var andra året som evenemanget genomfördes.

     

    Musikquiz för assistans och daglig verksamhet
    Planeringsstadiet för ett musikquiz som ska hållas en gång i månaden i Krafthuset. Daglig verksamhet deltar i planeringen. Initiativet kom från brukare och assistenter inom personlig assistans (ej kommunens). Om det blir uppskattat kan det bli ett permanent inslag. Syftet är att erbjuda en aktivitet med stort intresse. 

     

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.