Hoppa över navigering
  1.   1

    Upprop

  2.   2

    Val av protokollsjusterare

  3. Informationspunkt - inga handlingar. Föredragning endast på nämnd

  4. Den tilldelade ramen för socialnämnden är 227,3 mnkr.

    Kommunfullmäktige har beslutat om tre övergripande fokusområden med sammanlagt tre mål för socialnämnden att arbeta med under året. Därtill har ett uppdrag tilldelats socialnämnden.

    Socialnämnden har beslutat om två egna mål med fokus på att kvalitetssäkra det stöd, vård och omsorg som nämnden erbjuder invånarna i Bollebygds kommun.

    Barnkonsekvensanalys

    Barn som potentiellt kan påverkas av verksamhetsplanen och dess resultat har inte fått uttrycka sina åsikter eftersom beslut fattas på en strukturell nivå. Hänsyn är tagen till barns bästa i de enskilda ärenden som hanterats av Socialnämnden och inga åtgärder som har vidtagits med anledning av verksamhetsplanen strider mot barns bästa.

  5. Ersättning till familjehem bestäms utifrån prisbasbeloppet och riktlinjen behöver därför revideras då prisbasbeloppet ändrats från 57 300 kr för år 2024 till 58 800 kr för år 2025, vidare har procentsatsen ändrats från 1,6% för år 2024 till 3,5% för år 2025. Samtliga belopp har räknats upp till 2025 års ersättningsbelopp

     

    Vidare har riktlinjen tydliggjorts med ytterligare vägledning för handläggning av dessa ärenden utifrån SKR:s rekommendationer. Cirkulär; 24:48 Diarienr: SKR2024/01820

     

  6. Informationspunkt - inga handlingar. 

  7. Enligt 43 § punkt 2 lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) kan socialnämnden, ledamöter eller tjänstemän som nämnden förordnat begära handräckning från polismyndigheten för att genomföra beslut om vård eller omhändertagande enligt LVU.

    Socialnämnden eller någon ledamot eller tjänsteman som nämnden har utsett kan även begära handräckning från polismyndigheten enligt 8 kap. 7 § lag om placering av barn i skyddat boende för att genomföra beslut om skyddat boende enligt 3 kap.

    Att socialnämnden förordnar eller utser en ledamot eller tjänsteman innebär att nämnden lämnar befogenhet som annars ligger på nämnden. Det innebär att beslutet fattas vid sidan av nämnden och i nämndens namn. Beslutet ska anmälas vid nästa ordinarie sammanträde, det behandlas då som ett anmälningsärende.

    Polishandräckning är ett uttryck för myndigheternas befogenhet att allvarligt ingripa i enskildas privata sfär och ska därför användas med försiktighet. Antalet personer med förordnande att besluta om polishandräckning bör därför vara begränsat. I ovanstående förslag till beslut har det därför begränsats till ett fåtal personer i kommunen. Utöver kommunens representanter föreslås förordnanden även ges till tjänstemän på sociala jouren i Borås Stad då Bollebygd kommun enligt avtalet om social jour förbundit sig till att ge förordnande till personer som Borås Stad anger för att verksamheten ska fungera.

    Förvaltningen föreslår förändring av tidigare förordnande, beslutat 2024-09-24. Förvaltningen föreslår att tilläga befogenheter till två tjänstepersoner inom Individ- och familjeomsorgen, då de återkommande täcker för Barn och Unga.

  8.   8

    Yttrande av remissvar, principerna för hälso- och sjukvårdens utbud och lokalisering

  9. Informationspunkt - inga handlingar 

  10. Hemtjänsten har genomfört en pilotstudie i fjärrtillsyn under perioden 1 september 2024 till 30 november 2024. Personer med beslut om tillsyn ensligt Socialtjänstlagen 4 kap. 1 § hemtjänst har medverkat i projektet med syfte att minska risken att störa den enskilde på natten och skapa ökad självständighet.

     

    Kamerorna har tagit emot väl och varit uppskattade av flera som deltagit i pilotstudien. Det finns så klart faktorer som gör digital tillsyn mer eller minde lämplig i enskilda fall vilket bidrar till en mindre målgrupp. Utvärderingen visar på en positiv inställning till fjärrtillsyn och en ökad sömnkvalitet hos den enskilde och personalen har genom enkät svarat på att dom kan lägga tiden på andra prioriterade arbetsuppgifter.

     

    Fjärrtillsyn är ett nytt område när det kommer till att ge stöd och omsorg till den enskilde. För att få en tydligare måluppfyllelse och ökad efterfrågan föreslås att förvaltningen arbetar systematiskt med att sprida information och kunskap om fjärrtillsyn till brukarna i ordinärt boende

    Kostnader och nyttoeffekter

    Fjärrtillsyn innebär ingen kostnadsökning men ett mindre antal kameror i förvaltningen är kostnadsdrivande då nyttan slukas av den kostnad som är kopplad till avtalet. Effekten på ökad självständighet och bättre sömnkvalitet för den enskilde lever förvaltningen upp till vid första installationen

     

  11.   11

    Förvaltningen informerar

  12.   12

    Ledamöter informerar

  13.   13

    Meddelanden till socialnämnden

  14. Socialnämnden har överlämnat sin beslutanderätt till utskott, förtroendevalda och tjänstepersoner i kommunen enligt socialnämndens antagna delegeringsordning 20 maj 2024, §51. Dessa beslut ska redovisas till socialnämnden. Redovisningen innebär inte att socialnämnden ska ompröva eller fastställa delegeringsbesluten. Däremot kan socialnämnden återkalla lämnad delegering.

     

    En lista över beslut som fattats med stöd av delegeringsordningen under perioden 2024-12-01– 2024- 12-31 lämnas som beslutsunderlag. En sammanställning över beslut från sociala utskottets sammanträde(n) från föregående månad lämnas också.

     

    Nedan presenteras en sammanfattning av antal beslut/ärenden i följande områden/ärendegrupper;

     

    December 2024

     

     

     

     

    Bifall

    Avslag*

    Övrigt*

    Totalt

    IFO Barn och unga

    14

    -

    18

    32

    IFO Vuxen (missbruk, sociala kontrakt, boendestöd)

    5

    1

    5

    11

    Ekonomiskt bistånd

    42

    20

    6

    68

    Ordförandebeslut

    -

    -

    -

    0

    Socialt utskott

    3

    1

    8

    12

    Äldreomsorg

    71

    -

    -

    71

    Funktionsnedsättning 

    -

    -

    -

    0

     

     

    *Avslag innefattar även delavslag, vilket innebär att den enskilde får en del av insatsen som hen har ansökt om.

    Avslag/delavslag kan bland annat bero på att den enskilde kan tillgodose sina behov eller få dem tillgodosedda på annat sätt, t.ex. av annan huvudman eller insats.

     

    *Övrigt innefattar bland annat beslut om; att avsluta/inleda utredning/insats, överväganden om fortsatt vård/insats, m.m. För fullständig redovisning se bifogad sammanställning.

    Bilagor

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.